Te átadod a felelősséget?

Sok cégvezető fél és/vagy nem tudja átadni a felelősséget a munkatársainak. „Senki sem csinálja meg olyan alaposan, mint én.” vagy „Nem akarom, hogy hiba legyen a feladatban.” Általában ezek a leggyakoribb ellenérvek a felelősség átadására.

Van még néhány klasszikus „tünet”:

 – Mindenre a cégvezető mondja ki az áment. Azaz nem kerül ki kreatív, poszt, hírlevél, hirdetési szöveg, landing page…tömören összefoglalva: semmi, a cégvezető jóváhagyása nélkül.

 – Minden levélre rárakatja magát cc-ben, mindenről tudni akar, mindent az ellenőrzése alatt tart.

 – Nem tűri a hibázást, mindig nyilvános nem tetszésének ad okot, ha valaki hibát vét.

 Vannak esetleg hasonló „tüneteid”? Ha igen, pár gondolattal szeretnénk megvilágítani Neked, hogy ez miért káros a cégedre nézve, majd néhány ötlettel igyekszünk segíteni abban, hogyan változtass, ha szeretnél.

 – Azzal, hogy nem adod át a felelősséget a munkatársadnak ezt üzened neki: „Nem bízom benned. Jobban értek hozzá, mint Te.” (Amúgy teljesen felesleges olyan embernek pénzt fizetned, akinél jobban értesz az adott feladathoz.) Ez nem kedvez a munkahelyi légkörnek, megöli a kreativitást és a proaktív hozzáállást. „Ha a főnököm úgyis átnézi és mindent jobban tud nálam, akkor minek tegyem magam oda 100%-osan?? Majd kijavíttatja, ha valami nem tetszik neki.”

 – Azzal, hogy mindig mindenről tudni akarsz, elképesztően lelassítod a megvalósítási folyamatokat. Minél nagyobb a csapatod, annál lassabban történnek meg az események, hiszen az idő keresztmetszeted ugyanakkora – Neked is 24 órából áll egy nap – ám a feladatok sokasodnak. Ráadásul agyonterheled magad csip-csup feladatokkal és a lényegesekre nem marad időd.

 – Azzal, hogy nem adsz teret a hibázásnak, ezt üzened a kollégáidnak: „Ti nem hibázhattok, csak én.” A cégvezetők saját magukkal ugyanis roppant elnézők, de vajon miért? Valószínűleg Te is sok száz hibázás után tanultad meg a helyes utat. Fejlődés nem létezik hibázás nélkül.

Mi lenne, ha megpróbálnád a következőt?

1, Döntsd el, hogy a csapatodban kik azok, akiknek a személyisége és szakmai tudása (pont ebben a sorrendben) tökéletesen passzol a cégedhez és szívesen dolgozol együtt vele.

2, Határozd meg és kommunikáld a céges célkitűzéseidet!

3, Tedd mindenki számára egyértelművé, hogy kitől mit és milyen minőségben vársz el a célok elérésével kapcsolatban.

4, Határozd meg a feladatköröket, illetve a döntési jogköröket. Ezután engedd, hogy alkossanak és felszabaduljanak a kreatív energiáik.

5, Adj teret hibázásnak! De minden esetben közösen értékeljétek ki az adott hibát, majd találjátok ki, hogyan ne forduljon elő ugyanaz még egyszer.

6, Támogass mindenkit, hogy a tőle elvárt feladatait a lehető legmagasabb szinten végezhesse el, így járulva hozzá a céged sikeréhez.

Szerinted, ha így csinálnád, milyen légkört eredményezne a cégeden belül?

Szia, Jóljárt Dávid vagyok, jelenleg az ANITATOTH natúrkozmetikai márka és a MAGNOLIA DAY SPA interim marketing vezetője. A piacon már sikeres, de a fejlődésben elakadó cégeknek segítek úgy, hogy kialakítom náluk a marketing menedzsment kultúráját.

A cégvezetők felelősségátadásának hiánya az egyik leggyakoribb hátráltató oka annak, hogy a 3-10 fős vállalkozások nem fejlődnek eléggé. Pedig felelősséget átadni jó, de persze csak azoknak, akik méltók rá.

Segíthetünk Neked is a márkád/céged marketing fejlesztésében?

Márka Röntgen

Milyen lehetőségek vannak még a marketingetekben? Rövid tesztünk segítségével feltárhatod a potenciált, apró tanácsainkat felhasználva pedig hatákonyabbá teheted a marketing gépezetet.

Marketing Menedzsment

Hogyan menedzseld hatékonyan és sikeresen a márkád marketingjét? Megtudhatod a folyamatosan frissülő és megújuló inspirációs anyagokból, ajánlott feladatokból és könyvajánlókból.

Marketingrendszer Építés

A marketingrendszer a kiszámítható árbevétel fő forrása. Ha nincs megfelelő szakmai kompetencia a csapatodban, akkor nagyon szívesen besegítünk rövid, közép vagy akár hosszútávon.