Ne nyírd ki a kollégáid kreatív energiáit!

Egyes cégvezetők – anélkül, hogy tudatában lennének – sajnos kinyírják a kollégáik kreatív energiáit. Értsd: teljesen elveszik a kollégáik kedvét és lelkesedését attól, hogy igazán különleges vagy ütős dolgokat alkossanak.

Hogyan érhető tetten ez a jelenség?

A cégvezető…

– Minden egyes elkészült anyagot töviről-hegyire átnéz.

– Elveszik a részletekben és hosszasan időz, sok esetben teljesen jelentéktelen dolgokon.

– Nem ad egyértelmű iránymutatást arra, mit vár a kollégáitól, ám, ha az elkészült anyaggal elégedetlen, akkor nem leplezi csalódottságát.

– Nem segíti a kollégáit olyan tanácsokkal, amiből tanulhatnak, fejlődhetnek, sőt hajlamos arra is, hogy inkább ő csinálja meg az adott munkát, mert akkor pont olyan lesz, mint szeretné.

– A saját maga és nem a vásárló szemszögéből ítéli meg a produktumot, vagyis azt mondja, ha valamivel elégedetlen: „Nekem nem tetszik” (A legrosszabb mondat, amit egy ilyen esetben a cégvezető kiejthet a száján.)

Ha esetleg egyik-másik „tünet” Rád is igaz, akkor megosztjuk, miért káros ez a cégedre nézve, továbbá ötleteket adunk ahhoz, hogy kovácsold eggyé és sokszorozd meg kollégáid kreatív energiáit 😉

Bújj a kollégád bőrébe picit!

Képzeld magad egy picit a kollégád helyébe! Szeret a cégednél dolgozni, 100%-ig odateszi magát, hogy bizonyítson Neked és önmagának. Fontos számára a visszajelzésed, hiszen Te vagy a vezetője.

Egy új kolléga felvételénél két eshetőség áll fenn:

A: jobban ért az adott területhez, mint Te

B: megvan az alaptudása, de még képezned kell *

* a végcélod itt is az kell, hogy legyen, hogy nálad jobban értsen az adott területhez

Nézzük az A esetet! Ha szakmailag jobban ért az adott területhez, mint Te, akkor némileg furán veszi ki magát, hogy folyamatosan revideálod. Természetesen be kell tartania a céged elveit és értékrendjét, de ha nem vét ezek ellen, akkor rövid időn belül káros hatása lesz az állandó felülvizsgálatodnak.

Szép lassan elkezdi csökkenteni a feladatokba fektetett időt, energiát és minőségre való törekvése is alábbhagy. A lelkesedése, a cégedhez való lojalitása, a célkitűzéseidhez kapcsolódó elhivatottsága pedig fokozatosan a zéróra süllyed.

A B esetben nélkülözhetetlen a tanító, mentori hozzáállásod, hiszen a célod az, hogy a tanítvány minél előbb felülmúlja a mesterét. Ha a kollégád tudásszintjét szándékosan a sajátod alatt tartod – ennek pszichológiai okaiba most ne menjünk bele – akkor ő egy idő után át fog állni az „elég jó, ahhoz, hogy a főnökömnek tetszen” színvonalú munkavégzésre.

És ez a legkárosabb a cégedre nézve! Nagy a baj akkor, ha a kollégád a Te tetszésedet próbálja elnyerni, nem pedig a vásárlóid vagy a potenciális célcsoport meghódítására törekszik!!

 

Teremts kreatív légkört!

Szerintünk egy kreatív és inspiráló légkörben a legjobb alkotni. Összeszedtük az elmúlt 13 év tapasztalatai alapján, hogyan teremtheted meg Te is a cégedben:

Határozd meg a célokat: a kollégáidnak tudniuk kell „merre tart a hajó” és azt is, mivel járulnak hozzá a céged sikeréhez. Ha nem tudják, miért teszik oda magukat nap, mint nap, akkor csak egy olyan munkahelyre fognak bejárni, ahol fizetést kapnak. Egy ilyen légkörben és ilyen hozzáállású kollégákkal nem sokra mész.

Fektesd le az elveket és a szabályokat: ahhoz, hogy a kollégáid kizárólag olyan dolgokat alkossanak, amelyek egyeznek a céged értékrendjével, le kell fektetned az elveket és a szabályokat. Ezzel jelölöd ki számunkra az alkotói mozgásteret. Ez legyen tömör, könnyen érthető és mindenre kiterjedő. Érdemes konkrét példákat is mutatnod nekik, mert segítik a megértést.

Inspirálj ne ítélkezz: a cégek alkotási folyamatában a legyakoribb modell így fest: minimális információ az alkotáshoz, részletes kritika az alkotás megszületése után. Sokkal hatékonyabb, ha az adott feladat előtt inspirálod a kollégáidat, majd magukra hagyod őket, hogy alkossanak. Ha elakadnak, lendítsd át őket az akadályon, de hagyd, hogy ők vigyék végig a folyamatot. Hidd el, a végeredmény nagyszerű lesz!

A piac adjon visszajelzést az adott produktummal kapcsolatban: a cégvezetők legborzalmasabb mondata a „Nekem nem tetszik.” Igen, nagyon nehéz elvonatkoztatni önmagunktól és saját véleményünktől, de muszáj. Vállalkozások milliói mentek csődbe azért, mert a cégvezetőnek tetszett valami, csak a piac nem volt rá kíváncsi.

Amíg készítetek a produktumot – termék, reklámkampány, videó, poszt, kép, kreatív, landing page, új weboldal…stb. – addig csak az járjon a fejetekben, hogy „Tetszeni fog a vásárlóinknak?” Elkészülést követően pedig tegyétek ki mielőbb a nyilvánosság számára és várjátok meg a vásárlóitok és a célcsoportotok ítéletét.

Alakíts ki egyértelmű visszacsatolási mérőszámokat: ha a piac, illetve vásárlóitok és a célcsoportotok reagál, akkor elkerülhetetlen, hogy legyenek objektíven mérőszámok, amiből mindenki meg tudja ítélni – saját pozíciója szerint is – hogy az adott produktum mennyire sikeres. A mérőszámok persze nem csak a sikert, hanem javítandó részekhez is útmutatót adnak.

Adj teret a hibázásnak: bár a hibázásra rengetegen negatív eseményként tekintenek, természetes velejárója a fejlődésnek. Senki sem ült még fel úgy biciklire, hogy azonnal lazán letekert vele 50 km-t. Próbálkozni kell és bizony nem fog minden összejönni elsőre, de lehet, századszorra sem. A visszacsatolás abban segít, hogy tudjátok, mit és hogyan kell fejleszteni. Egy olyan környezetben, ahol a hibázás elfogadott, sokkal bátrabbak a kollégák, így még különlegesebb alkotásokra lesznek képesek.

Záró akkord

Bár nem ismerem a kollégáidat, sem a céged működését, ám abban biztos vagyok, hogyha engeded kibontakozni a bennük rejlő kreatív és szellemi energiát, egészen új oldalukról ismered meg őket és az egekbe repítik a vállalkozásodat! 😉

Szia, Jóljárt Dávid vagyok, jelenleg az ANITATOTH natúrkozmetikai márka és a MAGNOLIA DAY SPA interim marketing vezetője. A piacon már sikeres, de a fejlődésben elakadó cégeknek segítek úgy, hogy kialakítom náluk a marketing menedzsment kultúráját.

A kreatív légkör és a csapatban rejlő potenciál kiaknázása az egyik legfőbb mozgatórugója a céged sikerének. Ha szeretnéd fejleszteni a cégedet és szívesen olvasol hasonló írásokat, érdemes regisztrálnod az Inspirációs Központunkba 😉 

Segíthetünk Neked is a márkád/céged marketing fejlesztésében?

Márka Röntgen

Milyen lehetőségek vannak még a marketingetekben? Rövid tesztünk segítségével feltárhatod a potenciált, apró tanácsainkat felhasználva pedig hatákonyabbá teheted a marketing gépezetet.

Marketing Menedzsment

Hogyan menedzseld hatékonyan és sikeresen a márkád marketingjét? Megtudhatod a folyamatosan frissülő és megújuló inspirációs anyagokból, ajánlott feladatokból és könyvajánlókból.

Marketingrendszer Építés

A marketingrendszer a kiszámítható árbevétel fő forrása. Ha nincs megfelelő szakmai kompetencia a csapatodban, akkor nagyon szívesen besegítünk rövid, közép vagy akár hosszútávon.