Kisvállalati marketing pozíciók – A marketinges szuperhős, aki csak a mesében létezik

Idézet egy átlagos marketing menedzser/marketinges állásajánlat „Feladatok” részéből:

– Részvétel a cég éves marketing költségvetésének összeállításában

– A cég marketing stratégiájának megtervezése

– Havi reklámkampányok tervezése és kivitelezése

– Kapcsolattartás a partnerekkel

– Facebook és Instagram posztok készítése

– Hírlevelek írása

– Rendszeres blogbejegyzések írása

– Weboldal fejlesztése a UX/UI szempontok kiemelt figyelembevételével

– Heti és havi riportok készítése

– Szoros együttműködés az ügyvezetéssel

S bár ennél vannak cifrábbak, ez is nélkülöz mindenféle realitást! Az álláshirdetés nagyjából 5-6, egymástól teljesen eltérő szakmai kompetenciát igénylő pozíciót vár el a jelentkezőtől. A gond ezzel a következő:

1. A cég nem fog megfelelő munkatársat találni, mert az egyes területeken komoly szakmai tapasztalattal rendelkező emberek, messziről elkerülik az ilyen hirdetéseket

2. Olyan valaki fog rá jelentkezni, aki mindenhez ért egy picit – de semmihez sem igazán – és baromira szüksége van a pénzre

3. Az ilyen ember túl sokat nem fog hozzátenni a cég fejlődéséhez

Tervezed a marketinges csapatod bővítését most vagy a közeljövőben? Vagy szeretnéd a mostani marketinges csapatodat hatékonyabbá tenni?

Ha igen, akkor összeszedtem Neked azt a 10-12 pozíciót, amelyek a leggyakrabban előfordulnak és a legnagyobb hatással vannak egy mikro – és kisvállalkozás fejlődésére. Pontos megvilágításba helyezem a szerepüket és bemutatom, mikor van rá a legnagyobb szüksége a cégednek. No, meg eloszlatok néhány gyakori félreértést is a pozíciókkal kapcsolatban.

Egy mikro – és kisvállalkozás életében az alábbi marketinget érintő pozíciók lehetnek:

 – Marketing vezető

 – Weboldal frontend fejlesztő

 – Weboldal backend fejlesztő

 – A cég „hangja”

 – Blog és/vagy szövegíró

 – Közösségi média tartalom készítő

 – Automatizált marketing rendszerek kivitelező

 – Google Ads specialista

 – Facebook és Instagram hirdetés specialista

 – Vagy előbbi kettő összevonásával PPC specialista

 – SEO specialista

 – Grafikus

 

Jöjjenek a szerepek, a hasznosságuk és a félreértések tisztázása.

Marketing vezető: szinte teljesen ismeretlen pozíció a mikro – és kisvállalkozások körében, pedig a céged szempontjából az egyik legértékesebb. Ő az, aki tervezi és szervezi a marketing tevékenységet és felel a kitűzött célok eléréséért. Nem mellesleg elképesztő módon tehermentesít is Téged, ha adsz neki önálló mozgásteret.

Vele kapcsolatban nagyon fontos megérteni: nem kivitelez! Tudom, nagyon nehezen fogadják el a cégvezetők, hogy valaki a kivitelezési munkában nem vesz részt, de a marketing vezetőnek nem ez a dolga. Ha valaki a fát vágja, nem látja egészben az erdőt.

A marketing vezető a Te jobb kezed: tervezi és szervezi a marketing folyamatokat, döntés-előkészít vagy, ha felhatalmazod rá, döntést hoz. Munkája könnyen számon kérhető és ellenőrizhető. Egy részletes írást szenteltem ennek a témának, ha jobban elmélyednél benne: https://szeretetmarka.hu/marketing-menedzsment/

Illetve az Inspirációs Központunkban aprólékosan bemutatom a marketing menedzsment feladatait: https://szeretetmarka.hu/inspiracios-kozpont/

Weboldal frontend fejlesztő: ő felel azért, hogy a weboldalad/webáruházad felhasználói élménye a lehető legjobb legyen. Áttekinthető, esztétikailag kifogástalan, könnyen kezelhető és hibamentes weboldalra törekszik.  Ha a weboldalad/webáruházad kulcsszerepet játszik a céged értékesítési csatornáiban, akkor ő nélkülözhetetlen a csapatodból.

Amennyiben nyílt forráskódú vagy moduláris rendszerekkel dolgozik – például WordPress, Shopify – akkor a modulok használatával szinte bármire képes. Egyesek értenek a modul programozásához is. Aki nem az a backend fejlesztővel közösen szokta megoldani az ilyen jellegű kihívásokat.

Egy weboldal frontend fejlesztésében közösen dolgoznak a grafikussal, hogy a művészet és a technikai megvalósítás úgy kelhessen életre, hogy az a weboldal látogatója számára a maximális élményt nyújtsa.

Weboldal backend fejlesztő: ő felel a weboldal zavartalan működéséért. Ahogy a pozíció nevében is benne van, a háttérben tevékenykedik. A weboldal és a szerver harmóniába hozásával biztosítja, hogy a weboldal a nap 24 órájában elérhető és villámgyors legyen. Sokszor ő foglalkozik a domain és a domainhez tartozó emailek zavartalan működtetésével is.

Szorosan együttműködik a frontend fejlesztővel, ezért jó, ha közöttük gördülékeny a munkaviszony.

Gyakran összemossák a backend és a frontend pozíciót, de ez nem szerencsés. Más személyiséget és kompetenciát igényel a két munkakör. Az munkájuk egybeolvasztása olyan, mintha az étteremben a séf megfőzné az ínycsiklandó ételt, majd pincérként kivinné a vendégnek. Egy jó backendes pörgőssé teszi a weboldaladat és, ha bármilyen technikai gond van, maximum 1 órán belül megoldja.

A cég „hangja”: ő egy opcionális megoldás lehet annál a cégméretnél, ahol még nincs pénzügyi erőforrás különböző pozíciókra bontani a landing page, blog – és hírlevél szövegek írását, valamint a közösségi kommunikációt. A költséghatékonyság mellett további előnye, hogy egységes lesz a cég kommunikációja.

Ha ilyen munkakörre van szükséged, akkor olyan embert keress, aki pezseg élőszóban és írásban egyaránt. Kellő esztétikai érzékkel rendelkezik ahhoz, hogy megfelelő képeket találjon – vagy akár készítsen – a landing page-hez, bloghoz, hírlevelekhez és a közösségi posztokhoz. És persze nélkülözhetetlen, hogy értse a különböző kommunikációs csatornák sajátosságait, hiszen egy hírlevél szövege eltér egy poszt szövegétől.

Blog és/vagy szövegíró: ő az, aki nagyszerű cikkeket ír edukációs vagy szórakoztató céllal. Használhatod őt landing page szövegek írásához is, de azért tudd, az egyik másik műfaj. Az olvasó mellett a Google igényeinek is eleget tesz, azaz figyel arra, hogy a műve SEO szempontból is ideális legyen. Írásainak köszönhetően javul a weboldalad helyezése a Google-ben, ezáltal nő az organikus látogatók száma.

Félreértés szokott lenni vele kapcsolatban, hogy a munkája közvetlen bevételeket generál. A blogbejegyzés kifejezetten közvetett értékesítést elősegítő eszköz. Baromi jól épít bizalmat, márkaismertséget és hitelességet. A cikkek jó termékkapcsolással természetesen okoznak vásárlást, de a blogbejegyzéseknek nem ez az elsődleges szerepük.

Közösségi média tartalom készítő: ő posztol a Facebookra, Instagramra, Linkedinre, Youtube-ra, TikTokra, Pinterestre. Jellemzően ő is aktív tartalomkészítő a saját privát felületein és a világot főként a közösségi médián keresztül szemléli. Pillanatok alatt kiráz a kisujjából egy frappáns és ütős szöveget, valamint elképesztő érzékkel készít lenyűgöző képeket és videókat. Tapasztalatom szerint a huszon-harmincévesek azok, akiknek ez a pozíció igazán a vérében van.

A két legnagyobb félreértés ezzel a munkakörrel kapcsolatban:

1. nem időigényes. Valóban, ha unalmas és közhelyes közösség média márkakommunikációra vágyunk, akkor tényleg elég rászánni nap 1 órát. De ugye, Te sem ezt akarod? Az igényes, figyelemfelkeltő, izgalmas, szórakoztató, lenyűgöző, megnevettető tartalomkészítés nagyon időigényes. Nem csak az elkészítése, a megtervezése is. Simán 3-4 órát is igényelhet egy poszt megszületése, amire mindössze 3-5 másodpercet szánnak az emberek. Ez egy ilyen műfaj, ezt el kell fogadni. De, ha a márkád ilyen parányi idő alatt is hatást tud gyakorolni – ráadásul újra és újra – akkor annak hamarosan meglesz a bevételben kifejezhető eredménye.

2. minden cégnek szüksége van aktív közösségi jelenlétre. Nincs! Előbb leírtam, mennyire időigényes tud lenni. Ezt az időt azoknak a cégeknek kell rászánni, ahol az elsődleges kommunikációs és reklámfelület a közösségi média. Tipikusan ilyen egy étterem vagy egy kávézó. Annál a cégnél, ahol az érdeklődők és a vásárlók más csatornákon jönnek, ott nem szükséges hatalmas erőforrást áldozni a közösségi jelenlétre mindaddig, amíg azokat a csatornákat nem maximalizálták ki.

Automatizált marketing rendszer építő: ő készíti azokat az automatizált folyamatokat, amelyek akkor is pénzt csinálnak, amikor alszol. Olyan szoftverekkel dolgozik, mint a Salesautopilot, ActiveCampaign, Getresponse, Mailerlite, Salesmanago, Hubspot, Mailchimp. Szóval, ha használod valamelyiket és nincsen benne kialakított bevétel termelő rendszered, akkor máris érdemes keresned valakit, aki csinál Neked ilyet.

A marketing automatizációs szoftvereket könnyedén kapcsolja össze a weboldallal, valamint a különböző hirdetési eszközökkel – például Google Ads, Facebook – mert ezek nélkül az automatizált folyamatok nem működnek megfelelően. Elsősorban technikailag látja át a folyamatokat, de ahhoz is jó érzéke van, hogy az automatizmusban történő kommunikációt kialakítsa.

Google Ads specialista: ő a Google hirdetési rendszereit ismeri behatóan – kulcsszavas keresés, Gmail, Youtube, display – és ezek finomhangolását élvezi igazán. Munkája nagyon könnyen mérhető és nyomon követhető, hiszen az eszközök pontos statisztikai visszajelzést adnak. Persze az alapján is megítélheted a munkáját, hogy a vásárlók/feliratkozók vannak vagy nincsenek és, ha vannak, azok milyen konverziós költségen.

Erre a pozícióra akkor van a leginkább szükséged, ha az első számú értékesítési csatornád a Google kulcsszavas keresés. Óriási különbségeket tapasztaltam az elmúlt 13 év során Google Ads specialisták szakmai tudása között. Javaslom, hogy csak profikkal dolgozz, mert a hirdetésekbe fektetett pénzed, így térül meg a legköltséghatékonyabban.

A profit elsősorban az eredményekből – magas konverziós szám, alacsony konverziós költség mellett – és a hozzáállásából ismered fel. Milyen gyakran finomítja a hirdetéseket, milyen fejlesztési ötletei vannak, azokat hogyan alkalmazza és milyen eredményt hoz? Ezenfelül vizsgálja a hirdetések teljes folyamatát, hiszen hiába készít fantasztikus hirdetéseket, ha a weboldal vagy a landing page pocsék, esetleg a vásárlási folyamat nem egyértelmű. Nem lesz eredményes. Már pedig egy profi, ki nem állhatja, ha a munkája eredménytelen. 

Félreértés szokott lenni vele kapcsolatban, hogy brillírozik a reklámüzenetek írásában és a kreatívok létrehozásában. Egyik sem az ő dolga. Természetesen tudnia kell alapvető hirdetési szövegeket írni, de a márkád üzeneteit vagy az aktuális reklámkampány üzeneteit Neked kell átadnod a számára. A kreatív készítés pedig egyáltalán nem az ő feladata, azt szintén biztosítanod kell neki.

Facebook és Instagram hirdetés specialista: ő e két felület eszköztárást, valamint a közösségi média működését ismeri jól, azaz tudja, milyen jellegű kreatívval és üzenettel lehet sikeres egy hirdetés. Rá akkor van a legnagyobb szükséged, ha céged elsődleges reklám és marketing csatornája a közösségi média.

Az üzenet megírásában számíthatsz rá, de szintén ne várd el tőle, hogy a marketing kampányod legcsattanósabb reklámüzenetét ő találja ki. A kreatívra is lehetnek javaslatai, de azt is biztosítanod kell a számára.

Félreértés szokott lenni abban, hogy a Facebook/Instagram poszt kiemelése a közösségi média tartalomkészítőjének a feladat és hatásköre. Érhet hozzá – mert nem bonyolult – de egy tartalmat elkészíteni és publikálni, egészen más, mint technikailag úgy beállítani egy hirdetést, hogy az eredményes legyen. Hatékonyabb, ha a két pozíció egymásra épülve dolgozik.

Előbbi két pozíció összevonásával az ún. PPC specialista: ő az, aki a kattintás alapú eszközökre rendezkedett be és jól ismeri a Google Ads, valamint a Facebook által biztosított lehetőségeket. Vagyis mindazt egyben tudja, amit az előző két pozíciónál bemutattam. Vele akkor érdemes dolgoznod, ha a Google kulcsszavas és a közösségi média elsődleges marketing és értékesítési csatornád. Jó, ha ilyen esetben egy kézben vannak a PPC kampányok.

SEO specialista: ő az, aki a Google „lelki világához” illeszti az ún. on-site és off-site SEO beállításokat. Beállítja a weboldalon lévő SEO paramétereket, linkeket épít és menedzseli a tartalomfejlesztést. Akkor nélkülözhetetlen a marketing csapatodból, ha az elsődleges marketing és értékesítési csatornád a Google kulcsszavas keresés, ahol ráadásul a Google Ads hirdetési verseny is óriási. Ez esetben jó, ha a hirdetések mellet az organikus találati listán is előkelő helyen szerepel a céged, valamint a long-tail optimalizálással másodlagos és harmadlagos kulcsszavakkal is szerzel organikus látogatókat.

Félreértés szokott lenni vele kapcsolatban, hogy SEO-ra minden cégnek szüksége van. A jelentős részének igen, de akik egy új kategóriát vezetnek be a piacra, azoknak nem elsődleges szempont a kulcsszóoptimalizálás. Az ok egyszerű: nincs még rá keresés, mert még nem ismerik az emberek. Az okostelefon is akkortól lett értékes kulcsszó, amikor az emberek megértették, hogy mi az és elkezdték keresni.

Grafikus: ő az, aki vizuálisan kiemeli a márkádat a középszerűségből és megkülönbözteti a konkurenseidtől. Olyan korban élünk, ahol a vizualitás elképesztően hangsúlyos, nem engedheted meg, hogy átlagos, szürke, unalmas, észrevétlen legyen a márkád. Ma már számtalan olyan szoftver van, amivel gyorsan és könnyen lehet egyszerű képeket készíteni például egy blogbejegyzéshez vagy egy poszthoz, ezért a grafikus kreatív energiáit nem érdemes erre pazarolnod. A csomagolás tervezéshez, az egyedi kiadványokhoz és a reklámkampányokhoz elengedhetetlen, hidd el megéri.

Félreértés szokott lenni vele kapcsolatban, hogy olcsón találsz profi grafikust. Nem találsz. Egy jó grafikus drága. Azért, mert egy ütős kreatív elkészítése alapos és aprólékos munkát igényel. Ha viszont kiszámolod, hogy egy 3-6 hétig futtatott kampány mekkora árbevételt hoz a cégednek, akkor azt gondolom, elenyésző a grafikus munkadíja.

 

Hogyan építsd lépésről-lépésre a marketing csapatod?

Először is ne olyan pozícióra vegyél fel embert, amit már nem szeretsz vagy akarsz csinálni, hanem olyanra, ami a legnagyobb hatással van a cégedre! Ha a Google-ben keresik a termékedet, akkor a Google Ads-zel, a SEO-val és a weboldaladdal foglalkozó emberekre van szükséged. Ha azonban egy új terméket akarsz piacra vezetni, aminek célcsoportja a Facebookon és az Instagramon elérhető, akkor közösségi média tartalomkészítőre és ott jól hirdetni tudó kolléga kell Neked.

 

Alkalmazott vagy inkább külsős legyen?

Ez szintén attól függ, hogy az adott pozíció milyen hatással van a céged ismertségének növekedésére és árbevételére. Egy belső ember csak a céged teendőivel foglalkozik, egy külsős még jó pár céget visz a Tiéd mellett. Az idő és energiaráfordítások nagyban különbözik, ami nem azt jelenti, hogy egy külsős ne lenne eredményes.

Amit semmiképp ne csinálj: felveszel egy embert valamilyen pozícióra – például közösségi tartalom készítés – de úgy érzed, marad még feles kapacitása a munkaidejéből, ezért adsz neki teljesen más feladatokat (például számlázás, szállítólevél kitöltés, webáruház termékfeltöltés). Ezzel elképesztő módon demotiválod és rontod a munkája minőségét.

Keress inkább olyat, aki egymáshoz közel lévő pozíciókat is el tud látni. Például egy közösségi tartalomkészítő kis önfejlesztéssel hirdetéseket is készíthet a Facebookon, Instagramon. Egy automatizált rendszer készítő lehet, hogy otthonosan mozog a Google Adsben. Grafikustól viszont ne várj el semmi mást, ő alkotóművész, alkosson csak szép kreatívokat Neked 😉

Szia, Jóljárt Dávid vagyok, jelenleg az ANITATOTH natúrkozmetikai márka és a MAGNOLIA DAY SPA interim marketing vezetője. A piacon már sikeres, de a fejlődésben elakadó cégeknek segítek úgy, hogy kialakítom náluk a marketing menedzsment kultúráját.

Ha – reményeim szerint – kellő inspirációt merítettél a cikkből, fejleszteni vagy bővíteni szeretnéd a marketing csapatodat és hasznos lenne számodra a személyre szabott jótanács, ne habozz rám írni! 🙂

Segíthetünk Neked is a márkád/céged marketing fejlesztésében?

Márka Röntgen

Milyen lehetőségek vannak még a marketingetekben? Rövid tesztünk segítségével feltárhatod a potenciált, apró tanácsainkat felhasználva pedig hatákonyabbá teheted a marketing gépezetet.

Marketing Menedzsment

Hogyan menedzseld hatékonyan és sikeresen a márkád marketingjét? Megtudhatod a folyamatosan frissülő és megújuló inspirációs anyagokból, ajánlott feladatokból és könyvajánlókból.

Marketingrendszer Építés

A marketingrendszer a kiszámítható árbevétel fő forrása. Ha nincs megfelelő szakmai kompetencia a csapatodban, akkor nagyon szívesen besegítünk rövid, közép vagy akár hosszútávon.