Carmine Gallo – Apple élmény

E könyv olvasata után fogalmazódott meg bennem, hogyha egy cég rendelkezik a vásárlók által „elég jónak” ítélt termékkel és a márkaélménye kiemelkedő, akkor nagyon komoly versenyelőnyre tud szer tenni a konkurenseivel szemben.

A márkaélmény ugyanis a cég belső kultúrájából fakad és annyira összetett, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen másolható. Ha szembe helyezed ezt azzal, hogy a konkurens termékénél akarsz jobbat, akkor végtelenül könnyű dolgod van, mert nyílt titok az egész. Az Apple azért az egyik legerősebb Szeretetmárka a világon, mert elképesztő márkaélményt élhet át a vásárló és a termékei kiemelkedők.

Emberek nélkül nem tudsz Szeretetmárkát építeni.

Lehet briliáns terméked, fantasztikus a marketinged, ám ez az első vásárlások megszerzéséig tart. A céged akkor lesz sikeres, ha megtartja a vásárlókat és olyan kapcsolatot tudsz velük kialakítani, amelyre a konkurenseid nem képesek. Ehhez olyan emberekre van szükséged, akik teljes mellszélességgel állnak a víziód és a céged küldetése mellé.

Némileg ehhez kapcsolódik, hogy sokkal eredményesebb lesz az üzleted, ha emberszerető és kapcsolatteremtő kollégáid vannak, nem pedig értékesítők. Az értékesítőknek egy nagy hátrányuk van a kapcsolatteremtő-emberszeretőkkel szemben: kizárólag az értékesítési darabszám és a értékesítés összege alapján tudják megítélni munkájuk eredményét. (A főnükük is pontosan így tesz.) Boldogságuk mértéke pedig egyenes arányban van a havi jutalék mértékével.

Két teljesen eltérő attitűd, teljesen eltérő hozzáállás az üzletbe betérő vásárlóhoz. Az értékesítő a jutalékot látja benne, az emberszerető-kapcsolatteremtő a lehetőséget, hogy egy jó élményt adhasson. Szerinted mikor érzi magát jobban a vásárló?

Hogy az emberszerető-kapcsolatteremtő nem fogja tudni hozni azokat a számokat, amit egy vérbeli értékesítő? Nos, volt már olyan tárgyalásod, hogy nem voltár rászorulva az üzletkötésre, mert jól ment a céged? És olyan, amikor muszáj volt nyélbe ütnöd egy üzletet, különben pénzügyi gondjaid lesznek? Melyik esetben kötöttél sokkal lazábban és sikeresen üzletet? (Ha még nem fordult Veled ilyen helyzet az életben, elmondom én akkor, amikor nem voltam rászorulva az üzletkötésre.)

Az Apple-től érdemes tanulni.

Azért, mert a világ legértékesebb márkája. Értéke 2021. januárjában 263 milliárd dollár volt. Sokan irigykedve nézik, amit csinálnak, mások inkább tanulnak tőlük és egyre sikeresebbek lesznek. Javaslom, tartozz az utóbbi táborba.

Egy személyes csavar a végére: fura a viszonyom az Apple-lel. Marketingesként módfelett tisztelem őket, sokat inspirálódom tőlük. Magánemberként rühellem őket a gyakran tetten érhető „csak azért vagyunk mások, hogy mások legyünk” hozzáállásuk miatt. Nincs és nagy valószínűséggel nem is lesz almás termékem. Szóval elfogultsággal nem vagyok vádolható. 🙂

Szia, Jóljárt Dávid vagyok, jelenleg az ANITATOTH natúrkozmetikai márka és a MAGNOLIA DAY SPA interim marketing vezetője. A piacon már sikeres, de a fejlődésben elakadó cégeknek segítek úgy, hogy kialakítom náluk a marketing menedzsment kultúráját.

Marketing vezetői szemléletemet a Szeretetmárka építés attitűdjében tudom maximálisan kiélni, mert szerintem kizárólag olyan céget érdemes építeni, amelynek termékeiért a vásárlók rajonganak és ragaszkodnak.  

Segíthetünk Neked is a márkád/céged marketing fejlesztésében?

Márka Röntgen

Milyen lehetőségek vannak még a marketingetekben? Rövid tesztünk segítségével feltárhatod a potenciált, apró tanácsainkat felhasználva pedig hatákonyabbá teheted a marketing gépezetet.

Marketing Menedzsment

Hogyan menedzseld hatékonyan és sikeresen a márkád marketingjét? Megtudhatod a folyamatosan frissülő és megújuló inspirációs anyagokból, ajánlott feladatokból és könyvajánlókból.

Marketingrendszer Építés

A marketingrendszer a kiszámítható árbevétel fő forrása. Ha nincs megfelelő szakmai kompetencia a csapatodban, akkor nagyon szívesen besegítünk rövid, közép vagy akár hosszútávon.